14 nov 2013

Au Revoir Marc Jacobs & Bienvenue Nicolas Ghesquière

Georgette Koning over het vertrek van Marc Jacobs bij Louis Vuitton en zijn vervanger Nicolas Ghesquière.


daaag Marc!En voorbij zijn zestien jaar Marc Jacobs voor Louis Vuitton! Zijn start bij het luxelabel was vrij rustig, tassen aanvankelijk nog logoloos en LV-shows nog niet the hottest ticket in town. Als het even niet super gaat met Marc (drugs, dus), zijn alle ogen opeens op hem gericht. Maar de Amerikaan gaat in rehab, verandert zijn lifestyle (sport, tattoos) en zet Vuitton vol op de (mode)kaart, mede dankzij de samenwerking met kunstenaars als Takashi Murakami. LV-shows worden steeds spectaculairder met waanzinnige decors. Weet je nog, de draaimolen? De trein? Het hotel? Elk half jaar krijgt de modewereld een compleet ander thema voorgeschoteld. Een jaar geleden duiken geruchten op dat Jacobs het merk gaat verlaten. De redenen zal Jacobs in de toekomst nog wel eens onthullen. We zijn gelukkig nog niet af van de Amerikaan, die zich gaat richten op zijn eigen label. Ik zal niet raar opkijken als hij binnen onafzienbare tijd Karl Lagerfeld op zal volgen bij Chanel. De perfecte match, n’est-ce-pas?
Welkom Nicolas, deel 1
Zelf had ik zo mijn twijfels: zou Nicolas Ghesquière écht een contract tekenen met LV? Eerst even een flashback naar de beginjaren van Ghesquière voor Balenciaga. Ghesquière debuteert in 1997 met een sobere zwart-wit collectie, onvoldoende om de pers wild te maken. De druk om een legende als Christóbal Balenciaga op te volgen moet immens zijn geweest. Langzaam komt Ghesquière los met experimentele, edgy collecties. Ze zijn nog altijd leuk. De doorbraak bij een breed publiek komt in 2006 (zie onderstaande foto) als Ghesquière het mode-silhouet verandert van vrij recht en strak naar kleding die van het lichaam afstaat. Collecties worden steeds genialer. Tot opeens…
Welkom Nicolas, deel 2
…Balenciaga’s investeerder een nieuwe koers wil varen. De nieuwe markten moeten worden bediend met meer toegankelijke producten en minder elitaire mode. Ghesquière is not amusedover de plotselinge bemoeienis. Totaal onwetend over wat er speelt interview ik hem in die tijd. Wat opvalt is de felheid waarmee hij gedetailleerd vertelt hoe hij in zijn eentje, from scratch, Balenciaga heeft opgebouwd en tot een succes heeft gemaakt. De bom tussen de partijen barst niet lang daarna.
Welkom Nicolas, deel 3
De modewereld is ontzet als in november bekend wordt dat Ghesquière Balenciaga verlaat. In een interview met een relatief onbekend magazine onthult de ontwerper zijn vertrekredenen. Samengevat komt het er op neer dat hij zich ‘alleen’ voelde bij het verder opbouwen van Balenciaga. Die beschuldigingen leidden tot een rechtszaak. Ghesquière moet 5 miljoenbetalen omdat hij het huis zou hebben beschadigd, een minimaal bedrag voor de ontwerper. Omdat hij aandelen Balenciaga heeft, steekt hij ruim dertig miljoen in eigen zak. 
Vuittons eigenaar LVMH ruikt een kans en benadert Ghesquière. Het moeten pittige onderhandelingen zijn geweest, tenzij LV meteen overtuigd was van Ghesquière en hem in alles zijn zin heeft gegeven. Voor Louis Vuitton begint er nu een compleet nieuw hoofdstuk. De eerste show onder een gloednieuwe artistiek directeur is in maart.

Geen opmerkingen: