22 okt 2013

Advies over advies geven


Je beste vriendin weet het echt niet meer, je zusje heeft zich in de nesten gewerkt, één van je vrienden wil je mening, kortom: iemand heeft je nodig maar je hebt geen idee hoe je diegene kan helpen. Misschien ben je helemaal niet zo slecht in advies geven, maar nu weet je je even geen raad. Terug naar de basisbeginselen!


Verplaats je in diegene
Bekijk de situatie vanuit de ogen van de ander. Hoe zou jij je voelen? Als je je inbeeld waar diegene op dit moment inzit voorkom je dat je verkeerd reageert of fout advies geeft waardoor diegene zich alleen nog maar meer onbegrepen voelt. Nu hoef je natuurlijk niet te doen alsof hij/zij zó zielig is, maar wat begrip kan geen kwaad.
Wat zou jij doen
Nu kon je natuurlijk bij de vraag wat jij zou doen. Alleen dit is wel een moeilijke, omdat jij misschien wel heel anders of dingen reageert. Deze is dus niet altijd heel goed, maar het is wel iets om voor te leggen. Jouw oplossing kan diegene misschien ook helpen. Wie niet waagt, wie niet wint.
Luister
Soms heeft hij/zij alleen maar even een luisterend oor nodig en niet eens zo zeer advies. Blijf er alleen wel bij! Niet alleen maar ‘ja’ of ‘hm’ zeggen, maar dingen als ‘ik begrijp het’ en zo. Dit kan al voor heel wat opluchting bij diegene zorgen, als iemand er even voor je is. Wees dus lief en geef aan dat het je wat kan schelen dat de ander in een dipje zit.
Geen ‘het komt allemaal goed’
Jij denkt nu: ‘Huh? Hoezo niet?’ Oké, ja natuurlijk is het fijn als iemand zegt: ‘Het komt allemaal goed, meid.’ En soms is dat het enige wat je even wilde horen. Maar als iets echt diep gaat heeft diegene even geen gehoor voor ‘het komt goed’. Of het zorgt voor loze verwachtingen. Zeg dan eerder zoiets als: ‘Ik snap dat het vervelend is, maar om zo negatief te denken helpt ook niets.’
Vraag door
Ook al doet diegene misschien ontzettend vaag, onbewust willen ze dolgraag dat je doorvraagt dus doe dit ook! Vraag zo af en toe: ‘Hoe gaat het?’ En het antwoord daarop is waarschijnlijk: ‘Goed, hoor.’ En in plaats van mooi, vraag je dan: ‘Weet je het zeker?’ Dit is maar een voorbeeld en je moet natuurlijk niet door gaan drammen, maar proberen iets los te krijgen uit diegene kan heel belangrijk zijn.
‘Mogen’ niet ‘moeten’
Zeg nooit dat iemand iets móét doen, dit is en blijft jouw mening en niet die van hem/haar. Je legt iemand niet iets op, maar geeft advies. Wees dus ook niet teleurgesteld als diegene je advies niet opvolgt, het is aan hen de keus.
Wijze woorden van de ander
Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden. Dus heeft diegene jou een keer super goed advies gegeven? Gebruik dat advies dan nu terug! Zo ziet diegene in dat je gelijk hebt en het is een goede confrontatie, waar ze ook niet onderuit kunnen.
Bekommeren
Zorg er wel voor dat je je niet volledig om deze persoon gaat bekommeren. Dat je graag wilt helpen betekent niet dat je alles voor diegene op moet offeren of jezelf moet wegcijferen. En dat mag die persoon ook niet van jou vragen. Helpen is geen probleem, maar hij/zij moet niet jouw probleem worden!
Nu heb ik best een paar dingen opgenoemd en sommige had je misschien zelf al wel bedacht, maar het belangrijkste aan advies geven is natuurlijk: geef oprecht advies. Als jij niet meent wat je zegt, komt het ook niet geloofwaardig over. Je kunt alleen advies geven waar je zelf in gelooft en dan komen de woorden vanzelf wel. En voor degenen die zo lief zijn om een ander te helpen: you go, girl! Diegene boft maar met een vriendin als jij.

Geen opmerkingen: